Single Grain

Voor grain whisky (graanwhisky) wordt niet enkel gemoute gerst gebruikt maar ook andere graansoorten. De basis van deze whisky’s is dus gemoute gerst en andere (ongemoute) granen, veelal mais of tarwe.

Single Grain whisky is dus whisky van verschillende graansoorten, maar van één en dezelfde distilleerderij.

In Schotland wordt single malt bijna uitsluitend gemaakt in de gekende pot-stills en grain in de minder gekende column still.

Het grootste deel van de Schotse graanwhisky wordt verwerkt in blended whisky’s. Blended whisky is een mengeling van malt whisky en grain whisky.

De combinatie van het gebruik van ongemoute granen en het gebruik van de column-still zorgt ervoor dat grain whisky een duidelijk andere smaak heeft dan malt whisky en een stuk goedkoper is om te produceren.

Omdat deze grain whisky’s ook lichter zijn van smaak worden het juiste vat en de rijpingstijd veel belangrijker om een mooi product af te leveren, een smaakvolle jonge grain whisky zal vrees ik steeds eerder uitzonderlijk zijn.

Schotse Grain-Distillerys:

Caledonian Lokatie: Haymarket, Edinburgh Eigenaar: Diageo Gesloten in 1988
Cambus Lokatie: Tullibody Eigenaar: Diageo Gesloten in 1993
Cameronbridge Lokatie: Fife Eigenaar: Diageo
Carsebridge Lokatie: Alloa Eigenaar: Scottish Grain Distillers Gesloten in 1983
Dumbarton Lokatie: West Dunbartonshire Eigenaar: Pernod Ricard Gesloten in 2002
Garnheath Eigenaar: Inver House Gesloten in 1986
Girvan Lokatie: South Ayrshire Eigenaar: William Grant & Sons
Glen Turner Lokatie: Livingston Eigenaar: La Martiniquaise
Invergordon Lokatie: Easter Ross Eigenaar: Emperador Inc.
Loch Lomond Lokatie: Alexandria Loch Eigenaar: Lomond Distillers
North British Lokatie: Edinburgh Eigenaar: Diageo/The Edrington Group
Port Dundas Lokatie: Glasgow Eigenaar: Diageo Gesloten in 2010
Strathclyde Lokatie: Glasgow Eigenaar: Pernod Ricard